Freivalds ska undersöka tortyruppgifter

Uppdaterad 12:00
Vice statsminister Lena Hjelm-Wallén och rättschefen Carl-Henrik Ehrenkrona har varit i Kairo och diskuterat behandlingen av de två avvisade terroristmisstänka egyptierna. Samtalen har förts med representanter för det egyptiska justitiedepartementet och säkerhetstjänsten.

Egypten tillbakavisar uppgifterna om tortyr och att fel skulle ha begåtts i rättegången i militärdomstolen, då den ena mannen, Ahmed Agiza, dömdes till livstids fängelse.

Det är nu upp till advokaten att begära en omprövning hos Egyptens president Mubarak.

Utrikesminister Leila Freivalds hoppas få undersöka uppgifterna om tortyr.

– Det jag ska säkerställa nu är att det blir en oberoende granskning. För att det ska kunna bli det så tror jag att det behövs internationell medverkan.

I vilken form då?

– Det får vi se. Jag måste komma så långt att jag kan få dem att gå med på att det finns en internationell medverkan som är av det slaget som kan ge förtroende för utredningen. Att frågorna kvarstår är ju skälet till att jag tycker att vi måste försöka få en större klarhet i det här. Vi måste få veta sanningen, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".