Kina hotar krossa självständigt Taiwan

Kina hotade att slå ned alla försök av Taiwan att närma sig självständighet. De signalerna fick Taiwans president Chen Shui-bian när han på torsdagen installerades för en ny presidentperiod på fyra år.

Taiwans president lotsade sig med stor försiktighet genom sitt installationstal i Taipei på torsdagen. Han har ett svagt mandat genom att han segrade i presidentvalet i mars med en marginal på bara ett par tiondels procent.

Nya hårda ord från Kina
Även om oppositionen anordnade en demonstration mot ceremonin några hundra meter från uteplatsen där evenemanget skedde finns de huvudsakliga antagonisterna på andra sidan Taiwansundet. När president Chen steg upp i talarstolen bakom en skottsäker glasridå hade han kunnat ta del av nya hårda ord från Kina.

Kina kommer med kraft att krossa alla försök från Taiwan som skulle kunna leda till självständighet, hette det i det kinesiska kommunistpartiets tidning Folkets dagblad på torsdagen. I flera dagar har andra kinesiska röster uttalat liknande hot.

Lovade verka för förändring
President Chen upprepade sitt löfte att verka för en förändring av Taiwans författning, men han sa att han vill stärka banden med Folkrepubliken Kina.

Han sa att de reformer han vill genomföra inte ska leda till oberoende och självständighet. Skulle han sagt det hade överheten i moderlandet på allvar laddat de robotar som pekar mot Taiwan.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".