1 av 2
Medeltida träskulptur från Alnö gamla kyrka fastlåst i nederkanten.
2 av 2
Stålvajer som lås.

Kyrkor skyddar konst med ny metod

De senaste åren har många medeltida kyrkor drabbats av stölder. Det är medeltida konstföremål, till exempel träskulpturer som stulits och sedan försvunnit spårlöst. Nu försöker församlingar och länsmuseer att på olika sätt skydda de konstföremål som finns kvar.

I Västernorrland har Länsmuseet tagit fram särskilda smideskonstruktioner som skulpturer kan låsas fast i.

Bengt Edgren, landsantikvarie i Västernorrland visar runt i Alnö gamla kyrka utanför Sundsvall där samtliga träskulpturer låsts fast på det sättet.

– Här finns ett stort antal medeltida träskulpturer som har varit på länsmuseet och det vi kallar stöldsäkring. Ett slags järnkoppel som säkrar dem vid olika fundament och väggar och så där, säger Bengt Edgren.

Norrland särskilt utsatt
Medeltida kyrkor i framför allt Norrland har de senaste åren varit utsatta för omfattande stölder. Inbrottstjuvarna har varit ute efter medeltida konstföremål. Helgonbilder, ljusstakar och särskilt träskulpturer har försvunnit. Bara i Västernorrland har 35– 40 medeltida konstföremål varje år stulits ur kyrkor de senaste åren.

Församlingarna arbetar nu på olika sätt för att skydda de föremål som finns kvar. Det handlar om larmsystem, att man låser in föremålen eller tillverkar kopior som får stå i kyrkorna medan originalen finns inlåsta.

För att träskulpturerna ska kunna stå kvar i kyrkorna men ändå vara skyddade har Västernorrlands länsmuseum tagit fram en ny metod där skulpturerna låses fast.

Smeden Krister Källman är en av dem som konstruerar de metallfästen som träskulpturerna låses fast i.

– Vi har en hel ram i järn på baksidan av skulpturen och ledbara axelpartier som går övre axlarna som lås. Sedan låses de i underkant med hänglås, säger Krister Källman.

Hur säker är den här metoden?

– Det är hög säkerhet på dem. Det är ju därför vi har gjort dem, för att man inte ska kunna plocka med sig skulpturerna ut ur kyrkan, säger han.

Metoden fungerar väl
Det som syns av låset framifrån är en svart metallplatta som skulpturen står på och diskreta metallflikar som håller i skulpturens fötter och axlar.

Länsmuseet har tillverkat sådana här lås till ungefär 50 skulpturer och det verkar fungera, säger landsantikvarie Bengt Edgren.

– Hittills har ingen av de här sakerna försvunnit så det är bara att hoppas att det fungerar på det sätt som det är tänkt, säger Bengt Edgren, landsantikvarie i Västernorrland.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista