Poeten Gustaf Fröding (1860-1911).

Biografi om Fröding väntas väcka debatt

En ny bok om skalden Gustaf Fröding, skriven av psykiatrikern Johan Cullberg, väntas vålla debatt om vem den folkkäre poeten verkligen var: en sinnessjuk person som kämpade mot sina demoner eller en sökare som upplevde många livstragedier?

Psykiatrikern Johan Cullberg har bland annat granskat brev och journaler från de många hospital och vilohem som diktaren vistades på och han tecknar en delvis ny bild av Gustaf Fröding.

– Hans depressivitet, hans alkoholism och hans, på många sätt, bedrövliga liv tycker jag är viktigt att lyfta fram. Varför jag vill skriva om honom är för att jag tycker det finns så många missuppfattningar om honom, säger Johan Cullberg.

Fröding var inte bara den folklige, olycklige poeten som aldrig själv lyckades som älskare, säger Johan Cullberg. Han var snarare en ovanligt känslig natur, hårt drabbad av sina egna livshändelser.

– Man har glömt bort att hans första, väldigt katastrofala, levnadsår när hans mamma blev sjuk och försvann ur bilden under drygt ett halvårs tid, där han förmodligen for väldigt illa, har haft en väldigt stark effekt på hela hans upplevelse av sig själv. Jag tror att det skadade hans förmåga att kunna älska en kvinna, att ha förtroende i en jämbördig kärleksrelation.

– Varför har Fröding en sådan särställning hos många svenskar, tror du?

– Den första diktsamlingen som kom ut innehåller ju en slags svensk nationalkänsla. Den finns där i ett koncentrat med så underbara, rytmiska och musikaliska dikter. Jag tror att svenska folket tog honom till sitt hjärta omedelbart. Det är inte konstigt, säger Johan Cullberg, författare och psykiater vars biografi om Fröding, ”Gustaf Fröding och kärleken”, ges ut på torsdagen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista