Israeliska stridsvagnar i flyktingstaden Rafah.

Israels attacker i Rafah fortsätter

Trots FN:s osedvanligt hårda fördömande har intensiva strider fortsatt också på torsdagen i den palestinska flyktingstaden Rafah med flera nya palestinska dödsoffer.

Till onsdagens tio offer då israeliska kanoner och missiler riktades mot demonstrerande civila, kvinnor och barn kan läggas ytterligare sju.

Den israeliska krigsmaskinen rullar på för att demolera ännu fler palestinska hem oberoende av vad FN eller världsopinion anser om saken. BBC rapporterar att hela Rafah genljuder av kulsprutesmatter och krevader från stridsvagnarnas projektiler.

Israelisk press ifrågasätter
Efter fördömanden i FN var inte ens den Sharonvänliga delen av israelisk press helt nådig inför vad som pågår i Gaza-flyktinglägret Rafah.

Snart kan Israel inte fortsätta vifta bort omvärldens kritik, skriver till exempel Jerusalem Post. Sanden i legitimitetens timglas rinner ut, skrev en annan.

I den palestinska och israeliska verkligheten var det inte mycket som vare sig FN eller israelisk självkritik ändrade på.

Den israeliska armén fortsatte sitt penetrerande av flyktingstaden med framvältrande stridsvagnar och helikoptrar som sköt missiler som dödade ytterligare sju människor.

Största offensiven på flera år
Sammanlagt har omkring 40 palestinier dödats sedan i tisdags då den israeliska armén drog igång en av sina största operationer på decennier i det ockuperade Gaza.

Ytterligare bränsle till den palestinska vreden utgör också torsdagens dom mot intifadans ledare, den populäre Marwan Barghouti som dömts skyldig för medverkan i mord på fem israeler.

Det ännu oklart vad straffet blir. Oavsett hur det blir kommer hans status som en tänkbar framtida ledare bara att höjas bland hans landsmän.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista