Indien förklarar krig mot fattigdomen

Den blivande premiärministern i Indien presenterade på torsdagen sitt program för hur han ska leda världens största demokrati. Han sa att fred med Pakistan och ekonomiska reformer som hjälper de fattigaste är hans högsta prioritet.

Blivande premiärminister Manmohan Singh säger att bättre relationer med Indiens ärkefiende Pakistan står högt på dagordningen. Iförd en babyblå turban sa Singh, som tillhör den sikhiska folkgruppen, att han tänker stå i spetsen för fortsatta ekonomiska reformer, men med ett mänskligt ansikte.

”Vi tänker föra ett krig mot fattigdomen”, sa han.

Bombay-börsen och utländska investerare reagerar försiktigt optimistiskt även om en del oroar sig för instabilitet eftersom regeringen kommer att behöva stöd från marxister och andra västerpartier som kritiserat liberaliseringen av Indiens ekonomi.

Förste som inte är hindu
Den 71-årige Singh är en Oxford-utbildad ekonom som är partiledaren Sonia Gandhis personliga val för premiärministerposten.

Singh installeras officiellt på lördag och blir då Indiens första regeringschef som inte är hindu, samtidigt som landets president, Abdul Kalam, är muslim.

Sonia Gandhi väckte stor besvikelse bland sina anhängare när hon överraskande tackade nej till premiärministerposten. Hon sa att hon ville undvika splittring i landet på grund av sin italienska härkomst.

Gandhi väntas få stort inflytande
Hon väntas dock behålla stort inflytande bakom kulisserna och många hyllar nu Sonia Gandhis för att hon ledde sitt parti till seger.

Hennes politiska ställning har stärkts dramatiskt, skriver Times of India i en ledare på torsdagen. ”Hon är inte längre bara en partiboss, inte en minister eller ens premiärminister. Hon är en ledare som hela landet nu lär sig betrakta med största respekt och beundran”, skriver tidningen.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista