USA vill förlänga immunitet från domstol

USA vill att FN:s säkerhetsråd förlänger det kontroversiella undantaget som gör att  amerikanska fredsbevarande soldater inte kan åtalas vid Internationella brottmålsdomstolen, ICC. Domstolen behandlar rättsfall som folkmord och grova krigsförbrytelser.

Med tanke på den senaste tidens avslöjanden om övergreppen i Abu Ghuraybfängelset så har den amerikanska regeringen valt en jäkla tidpunkt att begära specialbehandling för krigsförbrytelser. Så säger en högt uppsatt talesman för människorättsorganisationen Human Rights Watch i en kritisk kommentar till USA:s resolutionsförslag. 

Förlängdes i fjol
Det omdiskuterade undantaget för amerikanska soldater i fredsbevarande styrkor, till exempel på Balkan, infördes för två år sedan, efter hård press från USA, som hotade att annars stoppa alla FN:s fredsbevarande uppdrag. Den förlängdes förra sommaren, trots hård kritik från inte minst generalsekreterare Kofi Annan. 

Att Bushregeringen nu begär en ytterligare förlängning kommer inte direkt oväntat, men det sker med kort varsel, USA vill ha ett godkännande från rådet redan senare i dag, fredag.

Protest mot övergrepp
Upprördheten kring avslöjandena om övergrepp mot irakiska krigsfångar gör att flera länder som en protest väntas lägga ner sina röster, och det är inte säkert, om än troligt, att USA får den nödvändiga majoriteten. 

Kritiska FN-diplomater anser att det är just i sådana här fall som den Internationella brottmålsdomstolen hade kunnat användas, och menar att Bushregeringen hade vunnit mer trovärdighet i omvärldens ögon om ICC fått sköta rättsprocessen.

Slutit avtal efter hot
USA har under president Bush valt att inte stödja domstolens arbete, eftersom man befarar att den kommer att användas för politiska syften, inte minst mot amerikanska intressen. Amerikanerna har istället slutit direkta avtal, med hjälp av både löften och hot, med ett 60-tal länder om att inte överlämna amerikanska medborgare till ICC.

Även om USA i rådsomröstningen om undantaget återigen kan hota med  att stoppa fredsbevarande uppdrag, så är amerikanerna samtidigt just nu i stort behov av stöd från rådets medlemmar när det gäller en annan minst sagt viktig fråga: Irak och maktöverlämnandet där den 30 juni.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".