Nedlagt regemente kan vara bra för orten

Just nu pågår utredningen kring vilka regementen som ska läggas ner och oron är idag stor på många orter. Men det behöver inte innebära en katastrof för bygden att militären försvinner, visar en genomgång som Ekot har gjort.

På många håll blomstrar idag verksamheten på gamla regementsområden, med till exempel köpcentrum, företagsbyar och högskola.

I Fårösund på Norra Gotland har det blivit filmstudio av det nedlagda regementet. Bo Rehnberg är projektledare för Kustateljén.

– Nu håller de på och jobbar i studion som är 1080 kvadratmeter och en av Sveriges största, berättar han när han visar runt i lokalerna.

Framtidstron spirar
När militären försvann för ett par år sedan spådde många det lilla samhällets undergång, men idag börjar framtidstron spira igen när kanoner bytts mot filmkameror. Filmen har blivit ett lyft för Fårösund, enligt Bo Rehnberg.

– Jag tror att det har inneburit mycket eftersom man ser att det finns en konkret satsning på Fårösund som ort, där det var rätt deprimerande när militären las ner. Men jag hoppas och tror att det här är ett projekt som kommer att göra att Fårösund blir stort, säger Bo Rehnberg.

Senaste Lilla Jönssonligan-filmen spelades in här och just nu ligger man i slutförhandlingar om en tv-serie kring Håkan Nessers böcker.

Tanken är ändå att skynda långsamt, man planerar för 3-4 långfilmer per år, plus reklamfilmer och musikvideoinspelningar.

Även om det bara är 4 fast anställda så ger varje produktion många gånger fler jobb. Just nu pågår till exempel en utbildning av unga regiassistenter. De statliga miljoner som satsats kommer att ge utdelning, enligt Bo Rehnberg

– Man vet att varje investerad krona i film genererar fyra tillbaka till orten. Man vet också att medieindustrin i Europa har en ökning på åtta procent om året, vilket gör att det är en väldigt bra bransch att satsa i om man vill ha arbetstillfällen, tillväxt och marknadsföring av en ort, eftersom det här är en verksamhet som syns, säger han.

Katastrofen uteblev
KA 3 är bara ett av många nedlagda regementen där den förutspådda katastrofen uteblivit.

I 13 i Falun till exempel, där blev det högskolecampus och företagsby med 400 anställda. Det är fler än på militärens tid och området är numera det mest expansiva i Dalarna.

A 6 i Jönköping är idag ett av Sveriges största köpcentrum med 600-700 anställda.

I 3 i Örebro har blivit småföretagarcentrum, friskola och vandrarhem. A 4 i Östersund togs över av högskolan, liksom I 14 i Gävle och KA 2 i Karlskrona ska bli en stor idrottsanläggning för att nämna några exempel.

Ljus framtid
I Fårösund har filmsatsningen följts av fler företag. Många, som till exempel Hanna Lagergren i Icaaffären, saknar inte regementet.

– Jag tror det betyder väldigt mycket att de verkligen vill göra någonting. Att de vill göra förändringar. Jag tror att det är en ljus framtid för Fårösund att det utvecklas och blir en ort på kartan, säger hon.

Så den där pessimismen som fanns när man la ner regementet, har den försvunnit?

– Jag tror det. Det finns säkert en del som är negativa till att militären har försvunnit, men det mesta har nog försvunnit i och med att det har blivit så bra som det har blivit, för allt har verkligen gått bra för dem, säger Hanna Lagergren.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se
i samarbete med lokala SR-kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista