Trög valrörelse med en månad kvar

Med mindre än en månad kvar till EU-parlamentsvalet den 13 juni är det ännu inte riktig fart i valrörelsen. Enligt EU-parlamentarikern Hans Karlsson (s) är ett skäl att för få politiker engagerat sig.

– Jag skulle önska att fler riksdagsledamöter, kommunal- och landstingsråd och heltidsengagerade i partiet i övrigt vore ute och deltog i kampanjen. Då skulle temperaturen stiga, säger Hans Karlsson.

Sent kampanjarbete
Britta Lejon var tidigare demokratiminister och sitter nu i riksdagen för socialdemokraterna. Hon förklarar den låga temperaturen med att partierna startat kampanjandet för sent.

– Alla partier har kommit igång alldeles för sent, både med att publicera sina valmanifest och att få ut informationsmaterial och affischer.

Wallströms nej negativt
De offentliga diskussionerna om att kommissionären Margot Wallström tackat nej till att komma hem till Perssons regering har också påverkat valrörelsen negativt enligt Britta Lejon, som är kritisk mot Persson.

– Han har inte med sina uttalanden direkt underlättat situationen. Om han hade talat om hur bra Margot Wallström är och vilka enorma insatser hon har gjort för Sverige och miljön i Europa, så hade alla med glädje och tillförsikt kunnat vänta på ett senare besked från statsministern. Men nu har han ju inte riktigt uttryckt sig så.

Time out för Persson
En som går ännu längre i sin kritik av Göran Persson är den politiska redaktören o ledarskribenten Widar Andersson som tidigare var socialdemokratisk riksdagsledamot. Han tycker att Persson borde ta en timeout.

– På mig verkar det som han är i stort behov av att vila och ta igen sig, operera sin onda höft och komma igen. Han ger ett grinigt och surt intryck och det är varken bra för honom själv eller regeringen.

Hur påverkar Perssons temperament EU-valrörelsen?

– Det finns risk att fokus bara ligger på maktkamp och intriger, och det vore synd. Maktkamp och intriger är en naturlig del av politiken men det är inte det som bör vara förstasidestoff, säger Widar Andersson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista