Varm vår får fästingarna att trivas

En tidig vår och bra fästingväder de senaste åren bäddar för ett fästingår i år. Det säger Thomas Jaenson som är professor Uppsala universitet och expert på fästingar.

– Fästingaktiviteten började tidigt under våren, så det finns risk för att det blir gott om fästingar. Sedan har det också betydelse att fästingarna har haft åtminstone två väldigt goda föregående år på sig att föröka sig. Så det är gott om fästingar i markerna nu.

Tusentals smittas
Temperaturen är viktig för fästingarna som börjar jaga blod när termometern går över fem plusgrader, sedan blir de bara mer och mer aktiva till 25 graderssträcket.

Med många fästingar i rörelse ökar risken för att människor smittas av sjukdomar som fästingarna bär på, säger Thomas Jaensson. Varje år blir mellan 5 000 och 10 000 människor sjuka av borrelia, och ett hundratal av hjärnhinneinflammationen TBE.

TBE i nya områden
TBE-smittan finns i östra Mälarområdet och i ett område från Stockholms skärgård och ned mot Nyköping, men har hittats i nya områden i Sydsverige de senaste åren.

Det kan bero på att smittan har uppmärksammats, men Thomas Jaensson tror också att det kan bero på att fästingarna blir fler. Han har en hypotes att TBE finns i fler områden än de kända, fast i lägre koncentration, och att det händer att människor smittas även där.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".