Kriskommissionen får mindre tid

Att Socialdemokraterna nu tidigarelägger sin extrakongress redan i mars nästa år kommer att påverka den kriskommissionen som partiet tillsatte direkt efter valet. Det säger Anna Johansson, distriktsordförande för Göteborg, som är en av dem som leder arbetet med att analysera och utvärdera krisen inom Socialdemokraterna.

– Vi måste hantera det faktum att vi får en annan tidsplanering och kanske lägga upp vårt arbete annorlunda och kanske också ha en annan ambitionsnivå vad gäller vad vi kommer att lämna ifrån oss, säger Anna Johansson.

Kriskommissionens uppdrag var att blicka 20 år framåt och 20 år bakåt för att se vad som gått snett, och därefter ge förslag till ny politik.

Från början var det tänkt att kommissionens arbete skulle styra tidpunkten för en mellankongress. Nu har förutsättningarna ändrats helt och hållet de senaste dagarna. Extrakongressen skall hållas i mars, och då skall kommissionen leverera en produkt.

Det var tre dagar efter valnederlaget i september som Mona Sahlin presenterade partiets kriskommission. Anna Johannson och före detta SSU-ordförande Ardalan Shekarabi leder arbetet.

Kommissionen skulle bland annat analysera valets siffror, få igång idédebatten och fick även det vida uppdraget att utvärdera politikens innehåll.

Krisgruppen har kommit fram till att det är inom det ekonomiska området de största bristerna finns i scialdemokraternas politik. Där behövs en omvärdering av politiken säger Ardalan Shekarabi.

– Socialdemokratin behöver ha mycket tydliga idéer om hur fler människor ska komma i arbete, hur partiet ska förhålla sig till den växande tjänstesektorn, hur vi vill att villkoren ska vara i den sektorn, vad som är statens roll i att stimulera tillväxt och sysselsättning. Vi behöver föra en bred diskussion om den ekonomiska politikens innehåll, säger Ardalan Shekarabi.

Men kriskommisionen har inte hunnit särskilt långt i sitt arbete, det erkänner Anna Johansson.

Men enligt Anna Johansson har kommissionen hittills bara hunnit starta arbetet, och kvaliteten på produkten som ska levereras till kongressen i mars är svår att sia om, säger Anna Johansson.

– Men vi ska, med de förutsättningar vi har, göra ett så gediget arbete vi över huvud taget kan. Men om man har förväntningar på att vi på den tiden ska leverera en helt ny idé så tror jag att det är att vänta sig för mycket, säger Anna Johansson.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista