Ryssland på väg in i WTO

Hela natten till fredagen pågick förhandlingar i Moskva för att undanröja de sista hindren för ett ryskt medlemsskap i WTO.

Förhandlingarna gäller både ett ryskt medlemsskap i världshandelsorganisationen WTO och en underskrift av Kyotoavtalat om begränsningar av luftföroreningar.

EU:s handelskommissionär Pascal Lamy satt sent på natten till fredagen tillsammans med ryske ekonomi och handelsministern German Gref i samtal för att hitta en väg för ett ryskt medlemsskap i WTO, världhandelsorganisationen.

Av de tidigare 160 invändningar som EU hade emot ett ryskt medlemsskap återstår en handfull. Som de låga inhemska priserna på gas och olja ryska företag betalar en femtedel för energi jämfört med företag i Europa. EU vill öppna det ryska statliga monopolet på oljepipelines för utländska intressenter och tillåta europeiska bolag öppna banker och försäkringsbolag i Ryssland.

Ordförandelandet Irlands premiärminister Bertie Ahern kommer också uppmana Ryssland att godkänna Kyotoavtalet. Avtalet om begränsningar av luftföroreningar behöver Rysslands medverkan för att träda i kraft. Ryska vetenskapsakademin och företrädare för ryska regeringen är negativa. De ser avtalet som ett hinder för ekonomisk utveckling .

Men det finns uppgifter om att EU kan tänkas lätta på kraven för ett WTO avtal i utbyte mot ett ryskt ja till Kyoto.

Fredagen blir i vilket fall som helst historisk. Världens sista stora nation kan bli den 148:e medlemmen i världshandelsorganisationen.  Det är första gången ett toppmöte hålls mellan Ryssland och EU sedan tio nya medlemsländer kom med, flera av dem forna Östblockstater.

                                             Maria Persson Löfgren Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista