"Bästa valet att inte välja"

Hör du till dem som inte har valt aktivt hur dina pensionspengar i PPM-systemet ska placeras? Då kan du mycket väl vara en vinnare.

Att välja rätt bland de över 600 fonderna är så svårt att det med stor sannolikhet blir bättre om man inte väljer alls hävdar nationalekonomerna Mårten Palme och Annika Sundén i en artikel i tidskriften Ekonomisk debatt.

– När man introducerade det här systemet så hade man en enormt påkostad informationskampanj, där man ironiserade över folk som inte valde. I efterhand kan man se att de som inte valde var mer rationella i genomsnitt än de som valde, säger Mårten Palme.

”Måste vara expert”
– Att välja mellan ett stort antal fonder och försöka sätta ihop de här till en portfölj som matchar den risk man är villig att ta, och som också ska ge en god pension, måste man nästan vara finansmäklare för att klara av, säger Annika Sundén.

Det är mindre än var tionde nytillkommen PPM-sparare som gör ett aktivt val, men det kan alltså mycket väl leda till att pensionen i slutänden blir större, enligt Mårten Palme. För förutom att det är svårt att välja rätt fonder så är avgifterna ofta höga.

20 procent per utbetalning
– Om man har en avgift på en procent totalt, vilket är ganska lågt räknat för de fonder där man har gjort ett tillval, låter ju inte så mycket, säger Mårten Palme.

– Men om man tänker på att man gör de här inbetalningarna under en ganska lång tid, till exempel under 40 år som är ganska normalt, måste man multiplicera den här administrationskostnaden med 20. Betalar man då en procent, blir det 20 procent avdrag på varje pensionsutbetalning, och det är ganska högt, säger Mårten Palme.

Hur har då nationalekonomerna själva placerat sina pensionspengar?

– Jag valde att inte välja, de kvarstår i sjunde AP-fonden, säger Mårten Palme.

– Mina pengar är också i sjunde AP-fonden, för jag överlåter det hellre till finansiella experter, säger Annika Sundén.

PPM:s generaldirektör Hans Jacobson har avböjt att kommentera.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista