Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Svenska pensioner mot bottenskiktet

1:27 min

År 2048 kommer svenska pensionsvillkor vara näst sämst i hela EU, till skillnad mot i dag då villkoren ligger i mitten bland EU-länderna. Det visar en genomgång av EU-ländernas pensionssystem.

Den här frågan kommer upp under finansministermötet i morgon och på onsdag.

Den EU-rapport som finansministrarna ska diskutera visar att när dagens 27-åringar går i pension 2048 kommer de bara att få ut 48,2 procent av sin slutlön i pension. Det är näst sämst i hela Europa.

– Det är klart att det är en oacceptabel utveckling. Här måste det tas upp en diskussion med regeringen om den framtida utvecklingen, säger Curt Persson, ordförande i PRO.

Villkoren i de olika ländernas pensionsystem skiljer sig kraftigt åt. 27-åringarna i exempelvis Grekland och Nederländerna kommer att få mer än 100 procent av sin slutlön i pension.

I botten av listan, med de sämsta pensionerna, finns Lettland, Polen, och så Sverige, med Estland som landet med de EU:s absolut sämsta pensionsvillkor.

Kommer man då att kunna leva på en pensionn motsvarande 48.2 procent av sin lön?

– Nej, det tror jag definitivt inte man gör, så därför måste man ju se över systemet, säger Curt Persson, ordförande i PRO.

Per Wikström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista