Marknaden tror på räntehöjning

I fredags beslutade riksbanken att inte ändra sin styrränta, men redan om några månader kommer den första i en rad av räntehöjningar, enligt Robert Bergkvist, ränteanalytiker på SE-Banken.
Det är inte bara Robert Bergkvist som tror på högre räntor. Genom att titta på skillnaden mellan räntor med olika bindningstid går det att utläsa vad räntemarknaden som helhet räknar med. Och det är ganska ordentliga räntehöjningar. De som främst påverkas, om det skulle visa vara riktigt, är de som har rörliga bostadslån. Enligt riksbanken är en tredjedel av bostadslånen i Sverige tagna till rörlig ränta. Ett lån på 700 000 blir med en procentenhet högre ränta drygt 400 kronor dyrare per månad efter att man tagit hänsyn till skatteavdrag. Men att springa iväg och binda räntan hjälper inte. De bundna räntorna har redan stigit och ligger klart högre än de rörliga. 400 kronor i högre räntekostnader är ungefär lika mycket som en medelinkomsttagare får i skattesänkning i år. Och skattesänkningarna är faktiskt också en anledning till att räntan i Sverige är högre än i till exempel euroländerna, enligt Robert Bergkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".