Mest chefer får expertskatten

Nästan 400 utlänningar har hittills fått den lägre expertskatt som infördes förra året för utländska specialister, forskare och nyckelpersoner. Av de ansökningar som avgjorts i forskarskattenämnden har ungefär 60 procent beviljats.
Ofta handlar det om höga chefer inom näringslivet, men de fall Ekot tagit del av visar på många olika typer av ansökningar. Ansökningarna till forskarskattenämnden är sekretessbelagda, men Ekot har gått igenom de 15 fall hittills som överklagats och avgjorts i länsrätten och det visar på en brokig samling ansökningar. Bland de som beviljats expertskatt finns en dansk ekonom anställd på en svensk bank, en amerikansk forskarassistent på universitet i Stockholm, och en direktör inom en franskt kosmetikakoncern. Bland avslagna ansökningar finns bland annat en kostnärlig ledare för ett kulturhus, en rektor för en privatskola och en professor i botanik som inte ansågs ha tillräckligt speciell kompetens för att motivera expertskatten. Skatteavdraget infördes i Sverige förra året och har varit mycket omdebatterat. Om det beviljas i forskningsskattenämnden så undantas 25 procent av inkomsten helt från både inkomstskatt och sociala avgifter. En sammanställning som nämnden själva har gjort av stickprov på 55 ansökningar visar att i stort sätt alla branscher och personer från alla världsdelar är representade. De allra flesta som söker anger att de är experter eller nyckelpersoner, bara åtta av 55 ansökningarna rör forskare. Kåre Bremer, en av ledamöterna i forskarskattenämnden säger att det i stor utsträckning handlar om höga chefer inom näringslivet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista