Lena Hjelm-Wallén.

Egypten accepterar tortyrutredning

Egypten accepterar en internationell utredning om vad som egentligen har hänt de två egyptier som utvisats ur Sverige och som, enligt anhöriga, utsatts för tortyr. Det står klart efter ett besök i Egypten som den tidigare vice statsministern Lena Hjelm-Wallén har gjort.

Men vem man kan lita på går inte att säga, förklarar Hjelm-Wallén.

– Här står ord mot ord. Det är inte klarlagt att tortyr inte har förekommit, men det är inte heller klarlagt att det har förekommit, säger hon.

Men kan man vänta sig något annat än att myndigheterna ska säga att tortyr inte har förekommit och att det har varit en rättvis rättegång?

– Det är ju rätt naturligt att de säger det. Det är å andra sidan rätt naturligt att de avvisar det som ju faktiskt inte är några duvungar utan några som tillhör terroristorganisationer. Att de säger att det är tortyr och att de säger att några rättegångar inte är rättvisa.

Visar inte det hur vanskligt det var att ingå ett avtal med Egypten?

– Ja vad regeringen än hade gjort, hade det varit vanskligt. Sverige kan inte få bli en tillflyktsort och en fristad för personer som bevisligen är med i terroristorganisationer och som själva till och med tillstår att de är det. Där måste regeringen försöka få dem ut ur landet. Men å andra sidan så måste man göra det på ett sätt som stämmer överens med FN-konventioner och mänskliga rättigheter och så vidare.

Lena Hjelm-Wallén säger att de egyptiska myndigheterna ändå har ett intresse av att samarbeta med Sverige, för då ökar chanserna att också andra länder vågar utvisa misstänkta egyptier dit.

Hjelm-Wallén träffade inte under sitt besök i Egypten den egyptier som dömts till livstids fängelse och inte heller den man som släppts men står under övervakning. Hjelm-Wallén träffade inte heller anhöriga, som ju har vittnat om tortyr.

– Det är inte jag som ska göra undersökningen, för det är jag inte kvalificerad för.

Tror du att man kan lita på de egyptiska myndigheterna i den här frågan?

– Det är inte självklart man kan och det är ju därför det här med oberoendet är viktigt.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista