Många våldsbrott begås av missbrukare

Nästan vart fjärde våldsbrott i Sverige begås av en person som är alkohol- eller drogmissbrukare. Det visar en undersökning som gjorts vid Karolinska institutet av Martin Grann, docent vid centrum för våldsprevention.

– Att det finns en koppling mellan missbruk av alkohol och droger och våldskriminalitet har varit känt sedan tidigare. Men den här studien visar att så många som vart fjärde våldsbrott begås av en person som också är patient inom den slutna missbrukarvården. Det är en mycket högre andel än de flesta befarat, anser Martin Grann.

Stort mörkertal
23 procent av alla våldsbrott mellan 1988 och 2000 begicks alltså av någon som hade varit i kontakt med sjukvården för sitt missbruk. Men antagligen är andelen ännu högre än så, säger Martin Grann.

– Det är ju inte en grupp som är särskilt benägen att söka vård, Så mörkertalet är ju väldigt stort.

Eftersom missbrukarna står för en så stor del av brotten skulle samhället vinna mycket på att satsa på deras vård. Om behandlingen vore effektiv skulle det verkligen märkas i brottstatistiken, på ett helt annat sätt än om samhället till exempel lyckades bota alla schizofrena, säger Martin Grann.

Den senaste tiden har brott begångna av personer som har vanföreställningar, till exempel vansinnesfärden i Gamla Stan och attacken vid Åkeshovs tunnelbanestation i Stockholm, har fått stor uppmärksamhet men det är en mycket liten del av våldsbrotten som begås av personer som till exempel hör röster.

Många gånger fler
Missbrukarna som begår brott är mångdubbelt fler och därför är det i missbrukarvården som det verkligen skulle kunna göra skillnad om läkare farlighetsbedömde patienterna, säger Martin Grann.

– Om läkare ska anmodas att göra farlighetsbedömningar rutinmässigt på någon grupp inom hälso- och sjukvården så är det inom missbrukarvården man skulle aktualisera det. Då har man en grupp där det finns en potentiell effekt, en grupp som helt klart är en högriskgrupp, säger Martin Grann.

Carolina Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".