Franskt stöd till Alstom väcker tyska irritationer

Franska statens planer på att stödja den konkursmässiga industrikoncernen Alstom, har väckt stor irritation i Tyskland.

Frankrike vill gå in med nytt kapital för att rädda Alstom, något som skulle hindra tyska Siemens från att köpa upp sin franska konkurrent.

Om Alstom får mångmiljardstödet från den franska staten, vilket innebär att att koncernen delvis förstatligas, riskerar tyska Siemens som är konkurrent till Alstom att gå miste om en efterlängtad affär. I det franska konkursboet finns godbitar som produktion av turbiner och järnvägsteknik som tyskarna gärna velat komma över.

Och i och med med att den franska staten agerar, den andra gången på kort tid i en storaffär, där företag från Tyskland och Frankrike är inblandade, har det blivit storpolitik.

I våras handlade den franska regeringen helt ogenerat bakom kulisserna och gjorde det möjligt för det franska läkemedelsföretaget Sanofi, att ta över den mycket större konkurrenten, tysk-franska Avensis. Nu förväntar sig den tyska regringen att få något tillbaka.

Enligt läckor från Siemens kommer företagsledare tillsammans med tyska och franska regeringsföreträdare att träffas i Paris för en uppgörelse.

Tyskarna vill försäkra sig om att det trots det statliga stödet, blir en affär med Siemens.

Om det industripolitiska samarbetet mellan Frankrike och Tyskland ska ha någon trovärdighet, skriver tyska Handelsblatt i en kommentar, så är det dags att fransmännen bjuder till och ändrar på sin protektionistiska industripolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".