Stor fattigdom i världens yngsta nation

Världens yngsta nation, Östtimor, som dessutom är Asiens fattigaste land fyllde två år på torsdagen. Firandet förmörkades av den segslitna tvist som pågår med Australien om de olje- och gasfyndigheter som finns under havsytan i havet mellan länderna.

– Vi förlorar en miljon dollar om dagen på grund av den orättvisa uppdelning som gäller mellan vårt land och Australien, sa Östtimors premiärminister Mari Alkatiri häromdagen om följderna av den gränsdragning som existerar i det havsområde som kallas Timorsjön mellan Australien och Östtimor.

Tvisten skulle inte ha varit så ödesdiger om inte stora rikedomar gömdes under havsytan. Fyndigheter av olja och gas som värderas till åtskilliga miljarder finns här.

Klarar sig inte utan bidrag
Att lösa tvisten är bokstavligt talat också en fråga om liv och död i Östtimor, som är Asiens fattigaste land. Utan rejäla bidrag från rika länder, bland andra Australien, skulle Östtimor inte klara sina skulder.

Östtimor vill stå på egna ben och hoppas att olja och gas kan ge lösningen. Den lösningen skulle vara de stora fyndigheter finns några sjömil utanför kusten. Men Australien vägrar att omförhandla det avtal som ingicks med Indonesien 1975.

Då ockuperade Indonesien Östtimor, en ockupation som pågick fram till 1999. Sedan dess har till att börja med Östtimor styrts internationellt av ett FN-mandat fram till för två år sedan. Östtimor fick sin självständighet 2002 och valdes också in i FN.

Fattigdom och nöd
Tvåårsdagen firades i huvudstaden Dili med musik, tal och parader, men glädjen tonas ned på grund av fattigdom och nöd. Enligt det avtal som Australien och Indonesien ingick för trettio år sedan skulle Australien kontrollera 82 procent av fyndigheterna och Indonesien 18 procent. Orättvist, anser Östtimor som inte kommit någon vart i de förhandlingar som skett med Australien.

Ledarna i Östtimor anklagar Australien för att förhala samtalen, medan Australien i sin tur anser att det i en internationell uppgörelse inte går att ta hänsyn till om ett land är rikt och det andra fattigt.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".