Sommarkommuner får betala hemtjänst

Sommarkommuner kommer även i fortsättningen att få stå för kostnader för hemtjänst för sommargäster som inte är skrivna i kommunen. Det står klart efter ett utslag i regeringsrätten.

– Ja, det var ju ingen rolig läsning, för det kan ju bli ett dråpslag för våra kustkommuner eller fritidskommuner över lag, säger Rolf Mattsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sotenäs kommun i Bohuslän.

Det här fallet handlar om Tjörns kommun som vill ha prövat till regeringsrätten vad som gäller för sommargäster i kommunen och vilka krav på till exempel hemtjänst som kan ställas på sommarkommunen.

Dom står fast
Regeringsrätten ger inte prövningstillstånd för fallet och därmed står kammarrättens dom fast. Har man hemtjänst i den kommun som man är skriven, så har man också rätt till det i kommunen där man kanske har sin sommarstuga - utan att någon ny prövning behöver göras.

Förutom Tjörn har också Båstad och Norrtälje fått nej av regeringsrätten.

I Sotenäs kommun handlar det om 30 personer per år och det kostar ungefär en miljon extra för kommunen. Kommunalrådet Rolf Mattsson är uppgiven.

– Det oroar mig för det skulle ju kunna innebära att det blir betydligt fler som kommer att utnyttja detta, som ändå har haft en liten respekt för att belasta vistelsekommunen med hemtjänstdelar och det kommer de troligen att göra när den här domen blir utkablad ordentligt här nu, säger Rolf Mattsson.

Vill ändra lagen
Sotenäs kommun med sommarmetropoler som Hunnebostrand, Smögen och Kungshamn ska nu tillsammans med andra typiska sommarkommuner försöka få en ändring av socialtjänstlagen.

Lagen innebär att socialtjänstkommunen kan tvingas betala för de kommuninvånare som är i behov av hemtjänst även på sommaren, trots att han eller hon är i sin sommarstuga.

– Om detta sätts i system så måste vi ju agera och vi kommer självklart att försöka gå vidare på regeringsnivå och påtala detta. De måste ju förstå allvaret i detta och inte bara tycka att det är socialtjänstlagen det gäller. För den delen ställer vi upp på men vi måste ha någon att debitera. Det är ju den ekonomiska delen.      

– Annars kan vi ju känna oss lite ohumana när det gäller den enskilde. Vi har absolut inget emot den enskilde. Vi ska ställa upp och ge dem de timmarna de behöver, men vi måste kunna debitera hemkommunen, säger Rolf Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".