Erik Slottner

Slottner ny KDU-ordförande

Uppdaterad 14:45
Kristdemokratiska ungdomsförbundet valde i dag Erik Slottner till ny ordförande. Han vann med endast två rösters marginal mot den mer konservativa motkandidaten Andreas Olofsson.

Med 80-78 vann Erik Slottner omröstningen mot sin mer värdekonservative motkandidat, efter en kampanj som visat att det i det kristdemokratiska ungdomsförbundet precis som i moderpartiet finns skilda uppfattningar om vilken väg kristdemokratin ska gå och att denna diskussion pågår för fullt.

Ett exempel på är att kdu i går med stor majoritet röstade nej till att homosexuella ska få ingå äktenskap, men i dag röstade ja till den av de två ordförandekandidaterna, Erik Slottner, som förespråkar könsneutrala äktenskap.

Erik Slottner, som gick med i kdu vid tolv år ålder och i dag arbetar på partikansliet i riksdagen, ser som en av sina viktigaste uppgifter att nu tvätta bort det han kallar vanföreställningar om kristdemokraterna hos potentiella väljare.

– Många har väldigt mycket fördomar om hur man måste vara som kristdemokrat: jag är inte kristen, jag får inte rösta på kd. Då är det viktigt att vi berättar att det inte är så. Delar du vårt partiprogram, delar du våra värderingar, tycker du att våra åsikter är bra, kom då och rösta på oss och bli medlem och verka i vårt parti och för våra åsikter.

Du är själv öppet homosexuell. Många lobbygrupper för homosexuella har pekat ut kristdemokraterna som den stora politiska fienden. Hur får du det här att gå ihop?

– Det blir svårare för dem att göra det nu. Att ett ungdomsförbund kan välja en öppet homosexuell som ordförande visar ju att bilden av kdu och kristdemokraterna som ett homofobiskt parti är överdriven och stämmer inte. Det tycker jag att den här omröstningen visar.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".