Vaccin kan hjälpa dig att fimpa.

Vaccin kan bota röksuget

Kämpar ni för att sluta röka? Har ni försökt med både plåster och tuggummi utan att lyckas? Hjälp kan vara på väg. I höst börjar testerna av ett svenskt vaccin mot rökning.

Karl Olov Fagerström är rökavvänjningsforskare. Han säger så här om det nya vaccinet:

– Det är meningen att det ska finnas antikroppar mot nikotin i blodbanan, så att när nikotinmolekylerna väller in med rökningen så ska de här antikropparna fånga upp dem så väl och så snabbt så att nikotinet inte når upp i hjärnan och kan utöva sin belönande och sköna, positiva effekt.

Vad är det som är så speciellt med det här vaccinet?

– Ja, vi vet ju att det är väldigt svårt att sluta röka och de läkemedel som finns har ju en effekt, men det är ju långt ifrån alla som klarar det och vi tror att man behöver lite mer hjälp.

– Det är ju också så att motivationen med alla andra metoder måste finnas där varje minut, varje dag, varje vecka. Här gäller det ju egentligen bara att man tar sig samman och går till vårdcentralen och tar den här vaccineringen. Sedan har man låst in sig för ett tag. Och det är ju en stor vinst, säger Karl Olov Fagerström.

Patrik Peter, Efter Tre
patrik.peter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista