Turning Torso inte första missen av HSB

HSB i Malmö får punga ut med en halv miljard kronor mer än man tänkt för höghuset Turning Torso. Det är inte första gången som medlemsägda HSB ger sig in i spektakulära projekt som slutar i ekonomiskt fiasko.

1988 inviger HSB Värmland sitt stora prestigeprojekt, skidanläggningen Branäs. Men ekonomin har varit på glid ända sedan projektet drogs igång. Bara ett fåtal av sportstugorna och andelslägenheterna blev sålda.

Branäsatsningen slutade med att HSB riksförbund fick gå in med en halv miljard för att undvika en konkurs i HSB Värmland. Dåvarande vd:n för HSB centrala Värmland, och projektets främsta tillskyndare, åtalades för bedrägeri, svindleri och trolöshet mot huvudman.

I Malmö heter den drivande kraften bakom Turning Torsoprojektet Johnny Örbeck, tills alldeles nyligen VD för HSB Malmö. Försäljningen av lägenheter i Turning Torso har gått lika trögt som den gjorde i Branäs för fjorton år sen. Bara 10 av 152 lägenheter har sålts.

Jonny Örbeck har nu fått lämna sitt jobb efter att en intern utredning kommit fram till att hans redovisning om projektet till styrelsen i HSB Malmö, varit bristfällig.

Notan för HSB Malmö ser alltså ut att tangera den halva miljard som Branäsfiaskot kostade. Precis som i Branäsfallet så drevs Turning-Torsoprojektet igenom trots skakiga ekonomiska kalkyler, säger Bengt Turner, professor i fastighetsekonomi.

– De flesta var oerhört skeptiska. Vi såg tidigt på den bebyggelse som hette Bo 01, bostadsmässan, som föregick den här Turning Torso. Man fick väldigt svårt att sälja de husen och lägenheterna redan från början. Då borde man sett att här fanns det stora risker med Turning Torso också. Man borde nog ha stoppat upp det här tidigare, säger Bengt Turner.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".