Turning Torso inte första ekonomiska fiaskot för HSB

Produktionen av höghuset Turning Torso kommer att kosta HSB i Malmö en halv miljard mer än beräknat. Men det här är inte första gången som organisationen ger sig in i ett spektakulärt projekt som slutar i ekonomiskt fiasko.

1988 invigde HSB Värmland sitt stora prestigeprojekt - skidanläggningen Branäs. Men ekonomin har varit på glid ända sedan projektet drogs igång. Bara ett fåtal av sportstugorna och andelslägenheterna blev sålda. Branäsatsningen slutade med att HSB:s riksförbund fick gå in med en halv miljard för att undvika en konkurs i HSB Värmland. Dåvarande VD:n för HSB centrala Värmland, och projektets främsta tillskyndare, åtalades för bedrägeri, svindleri och trolöshet mot huvudman.

I Malmö hette den drivande kraften bakom Turning Torso-projektet Johnny Örbeck, till alldeles nyligen VD för HSB Malmö. Försäljningen av lägenheter i Turning Torso har gått lika trögt som den gjorde i Branäs. Bara 10 av 152 lägenheter har sålts. Jonny Örbeck har nu fått lämna sitt jobb efter att en intern utredning kommit fram till att hans redovisning om projektet till styrelsen i HSB Malmö, varit bristfällig.

Notan för HSB Malmö ser alltså ut att tangera den halva miljard som Branäsfiaksot kostade. Och precis som i Branäsfallet drevs Turning Torso-projektet igenom trots skakiga ekonomiska kalkyler, säger Bengt Turner, professor i fastighetsekonomi, till Ekot.

Martin Ahlquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista