Omvalda språkrör.

Mp backar om kärnkraftsavveckling

Miljöpartiet kommer inte att kräva en snabbavveckling av kärnkraften. Det stod klart efter en debatt på partiets kongress i Ronneby på fredagen. Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson omvaldes till ytterligare en period.

Maria Wetterstrand ska föda sitt första barn i oktober:

– Om allt går som det ska, vilket jag hoppas, så kommer Peter att få ta över en stor del av språkrörsarbetet under några månader strax efter från mitten av oktober i höst. Och jag hoppas att miljöpartiet ska vara ett så jämställt parti att man ändå kan låta mig får det här förtroendeuppdraget, sa Maria Wetterstrand i talarstolen på kongressen.

Nej, några sådana dubier hade inte kongressen, utan både Maria Wetterstrand och Peter Eriksson valdes om till partiets språkrör med en bedövande majoritet.

Däremot kan Maria Wetterstrand få det svårare att övertyga kongressen i en kommande debatt om föräldraledigheten, där ju hon och partistyrelsen ansluter sig till LO:s förslag om fyra, fyra, fyra. Alltså att mamman tar fyra månader, pappan tar fyra och sedan får de dela på den resterande tiden.

Men på kongressen finns många som ogillar idén och som vill att föräldrarna även i fortsättningen ska få bestämma.

Utträdeskrav i valmanifestet
Kongressen antog också förslaget till valmanifest. I valmanifestet listar miljöpartiet de viktigaste punkterna som partiet går till val på. Redan som nummer två står: Sverige ut ur EU. Men det fanns kritiker även om de var få, Emanuel Broman var en:

– Det är besynnerligt att komma med ett valmanifest där vi har arbetat med en mängd stora frågor som är viktiga hur vi vill förändra EU och sedan säga ”vi vill inte vara med i EU”, sa han.

Långsam avveckling av kärnkraften
En annan fråga som avgjordes var om kärnkraften ska snabbavvecklas eller inte. Ett förslag om att kärnkraften ska avvecklas senast 2010 verkade ha stort stöd.

Men förslaget avslogs av kongressen med röstsiffrorna 73-43 efter en vädjan från Maria Wetterstrand, hon hänvisade till en rapport som partiet arbetat fram som visar att det inte går att avveckla kärnkraften så snabbt.

– Så gör inte det arbete som vi har gjort ogjort, genom att bifalla den här motionen, utan låt oss istället fortsätta arbeta för att verkligen avveckla kärnkraften utan att riskera att få fossila bränslen som alternativ, sa Maria Wetterstrand.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista