Övergrepp på irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset.

Nya tidningsbilder på tortyr i Irakfängelse

Tidningen Washington Post publicerade på fredagen nya bilder på mycket grova övergrepp på irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad. Dessutom redovisar tidningen en rad vittnesmål från de drabbade fångarna.

Fånge nr 151108 berättar hur han kläddes av naken och hur han såg hur tolken våldtog en ung pojke, fånge 19446 skildrar hur han tvingades onanera framför kvinnliga fångvaktare medan andra filmade och tog foton. Han berättar också hur vakterna tog madrasserna från cellerna, hällde vatten på golvet och tvingade honom ligga naken på golvet hela natten.

Skildringar som återkommer är hur vakterna hällde maten i toaletterna och uppmanade fångarna att äta, hetsade hundar mot dem och hängde upp dem i smärtsamma positioner i gallren. På Washington Posts hemsida visas dessutom idag nya foton och en ny videofilm som tycks bekräfta fångarnas vittnesmål.

– Det är skrämmande bilder. Men vad som är ännu mer alarmerande är vittnesmålen från fångarna. Slutligen får vi inte bara själva händelserna utan hur de utvecklades över tiden. Kränkningarna hur fångarna tvingade att äta fläskkött och dricka alkohol och blev sexuellt förnedrade, säger journalisten Robin Wright på Washington Post.

– Mindre än sex veckor kvar till maktöverlämnandet håller allt på att falla sönder: Våldet: mordet på ordföranden i det styrande rådet. Konfrontationen med mannen som tidigare var USA:s favorit, Ahmed Chalabi. Administrationen är hårt pressad inte bara av demokraterna utan också inifrån det republikanska partiet och av folk som arbetar inom administrationen, hävdar Robin Wright.

Vita Huset meddelar idag att president Bush med början på måndag kommer att gå till offensiv och hålla ett viktigt tal om Irak i veckan fram till 1 juli. Allt för att visa att ockupationen av Irak är framgångsrik och nödvändig både för det irakiska och det amerikanska folkets framtida trygghet.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".