Mutor ny del i Skandiautredning

Brottsutredningen kring Skandia växer ytterligare och innefattar nu också om mutor och bedrägerier. Utredningen blir inte klar förrän en bit in i september. Förseningen beror också på att flera personer, bland andra förre Skandiaordföranden Lars Ramqvist, ska höras på nytt.

– Vi har mellan 10 och 15 personer kvar att höra. Någon mindre förskjutning har det blivit av olika skäl, säger överåklagare Christer van der Kwast.

Vilka skäl då?

– Det är omständigheter som kräver ytterligare kontroller och vi har fortfarande tekniskt material att bearbeta.

Kan man därmed säga att brottsutredningen har vuxit?

– Ja, det har den gjort.

Och breddats?

– Ja, i någon utsträckning. Fler personer än tidigare har kommit in i bilden och i några fall har brottsmisstankarna också utvidgats, säger överåklagare Christer van der Kwast.

Förutom de tre huvudmisstänkta före detta cheferna, Lars-Eric Petersson, Ulf Spång och Ola Ramstedt är det ytterligare två tidigare chefer i Skandiakoncernen som misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Det gäller lägenhetsrenoveringar och bonusutbetalningar till chefer.

Enligt van der Kwast handlar utredningarna nu om nya rubriceringar.

Han nämner mutor, bestickning och grovt bedrägeri men vill inte lämna detaljer.

Handlar det alltså om mer än grov trolöshet?

– Nej, men det är alternativa sätt att se på saken i de delarna så man kan inte säga att det har utvidgats på annat sätt. Det har alltså tillkommit en del helt nya brottsmisstankar och en del nya personer som är i fokus för de misstankarna.

Kan du säga något mer om vad de nya brottsmisstankarna handlar om?

– Nej, det kan jag inte göra av så kallade utredningstekniska skäl.

Hur många nya personer handlar det om?

– Ja vill inte gå in på det heller, säger överåklagare Christer van der Kwast.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".