Bankomater ska få skärmskydd.

Skärmar ska skydda bankomatkunder

Bankomater och andra uttagsautomater förses ofta med ett speciellt skydd, ett slags skärmar som ska göra det svårare för tjuvar att se när du slår in din kod. Det är något som polisen välkomnar, eftersom den här typen av stölder är vanliga.

Det kan gå fort när oturen är framme, berättar polisinspektör Ulf Bergqvist vid Mariapolisen i Stockholm.

– Det kan gå oerhört snabbt. På Ringvägen i Stockholm var det en kvinna som tog ut pengar och från det att hon knappade in sin kod så tog det exakt två minuter. Då hade tjuvarna hunnit stjäla hennes kort och sprungit över gatan till en annan bankomat och där slog de in hennes kod och tog ut pengar.

Att först komma över koden och sedan kortet har blivit ett vanligt sätt att stjäla pengar. Enligt polisen är det ofta stöldligor som reser till Sverige på rena stöldraider.

Tillvägagångssätt byts ut
I Stockholm kan ett nytt tillvägagångssätt plötsligt dyka upp och anmälningarna ökar, sedan försvinner just det fenomenet för att dyka upp i till exempel Norge eller något annat grannland, enligt Ulf Bergkvist.

Det finns också uppgifter från andra delar av Europa om att kriminella har använt kameror i mobiltelefoner för att filma när folk slår in sina koder. De kan på så sätt gång efter gång titta på hur kunden rör sina händer och fram koden.

Fler sätter upp skydd
Hittills har bankerna försett cirka 80 uttagsautomater med skärmar vid sidorna. De flesta finns i trakten av Gävle eller Stockholm. Enligt det företag i Sandviken som tillverkar skärmarna monteras nu allt fler skydd upp, just nu i Göteborgsregionen och i Skåne.

När Ulf Nilsson skulle ta ut pengar vid Slussen i Stockholm så tyckte han det var ungefär som att rösta, att gå in i ett bås.

– Jag tror att det är svårt att se över axeln.

Kommer du att försöka välja den här typen av bankomat i fortsättningen?

– Det är väl så att man inte letar efter den här typen. Man går väl när man behöver.

Fast polisen tycker att det är just det vi ska göra, att leta efter en automat med sidoskydd, säger Ulf Bergqvist.

– Det är självklart att man ska välja en automat med skydd om man har möjlighet att gå till en, för det är betydligt säkrare att ingen stjäl koden. Det är mycket svårt att stå på avstånd och se vad som knappas in.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".