"Inga problem för USA få nytt undantag"

USA kommer inte att ha några problem att få igenom sin begäran om en förlängning av undantaget som gör att amerikanska militärer inte kan ställas inför rätta vid den internationella brottsdomstolen, ICC. Det tror Erik Östberg, tidigare chefsåklagare vid Haagtribunalen.

Trots allt fler rapporter om amerikanska soldaters övergrepp i Irak tror Erik Östberg att USA kommer att få igenom en förlängning av undantaget i FN:s säkerhetsråd.

– Det håller jag för högst sannolikt att man får. Jag tror inte att något av de andra medlemsländerna i säkerhetsrådet som har vetorätt kommer att använda sitt veto för att hindra USA att få det här undantaget, säger han.

Varför inte?

– Det vet jag inte. Men jag kan inte komma på vem av dem det i så fall skulle kunna vara.

Undantaget infördes för två år sedan efter hårda påtryckningar från USA och har redan förlängts en gång.

Spekulationer om nedlagda röster
Nu har upprördheten kring rapporter om övergrepp av irakiska krigsfångar lett till spekulationer om att flera länder i säkerhetsrådet den här gången skulle lägga ner sina röster i protest.

Med tanke på USA:s veto i säkerhetsrådet kommer Bushregeringen inte att ha några problem att få sin vilja igenom, enligt Erik Östberg.

Irakläget kan ligga bakom
Han tror också att det är mot bakgrund av situationen i Irak som USA nu på nytt lagt fram sina krav.

– Det är inte förvånande att de nu begär det. De har haft det tidigare och de är väl oroliga för att någon soldat kan komma att bli åtalad.

Vad skulle det betyda om USA beviljas förlängning av undantaget?

– Det är ytterligare ett exempel på att de inte vill vara med i det internationella rättsliga samarbetet som den permanenta domstolen avser att uppnå.

– Man ska kunna åtala för krigsförbrytelser vid en särskild domstol, som ju nu hundratals stater har anslutit sig till.

Har detta någon betydelse för brottmålsdomstolen ICC:s status?

– Det är klart att den skulle få en långt starkare ställning om världens starkaste krigsmakt var med. Det är självklart att det innebär en försvagning att USA inte är med, säger Erik Östberg, tidigare chefsåklagare vid Haagtribunalen.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista