Nordkoreas ledare Kim Jong Il och den japanske premiärministern Junichiro Koizumi möttes på lördagen.

Japaner friges i Nordkorea

Uppdaterad 16:45
Nordkorea släppte på lördagen fem japanska ungdomar som nu har återvänt hem till Japan. Alla fem är barn till japaner som kidnappades under 1970- och 80-talet. Kidnappningarna har varit en belastning för förbindelserna mellan Japan och Nordkorea.

Japans premiärminister Junichiro Koizumi var framgångsrik under sitt korta besök i Nordkorea på lördagen. Mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-il resulterade i att de fem anhöriga till tidigare frigivna kidnappade japaner frigavs.

Ungdomar får komma hem
Deras sängar är bäddade, nya kläder finns. Allt är förberett. Så sa en av de japanska mödrar som i ett och ett halvt år varit skild från sina barn. Hennes innersta önskningar kommer att gå i uppfyllelse senare på lördagen.

Fem ungdomar i åldrarna 17-22 år som vuxit upp i Nordkorea, barn till japanska föräldrar tillåts lämna Nordkorea. Det är det viktigaste resultatet av den resa som Japans premiärminister Junichiro Koizumi gjorde till Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Under en och en halv timma mötte han den nordkoreanske ledaren Kim Jong-il i en gästvilla utanför huvudstaden.

Tretton personer kidnappades
Under förra besöket som Koizumi gjorde i Nordkorea i september 2002 avslöjade nordkoreanerna att de kidnappat tretton japaner under 1970-talet och 80-talet.

Åtta uppgavs ha avlidit, medan de fem som fanns i livet tilläts att åka till Japan. De har sedan dess hela tiden gjort allt för att kunna återförenas med sina anhöriga.

Tre anhöriga följer inte med till Tokyo. Det är amerikanen Charles Jenkins som är gift med en av de japanska kvinnor som blev fri 2002.

Han deserterade på 1960-talet från den amerikanska armén och riskerar att utlämnas om han dyker upp i Japan. Tillsammans med två barn valde han att tills vidare stanna i Nordkorea.

Humanitär hjälp
Efter beskedet om att fem japanska ungdomar skulle få följa med Koizumi till Tokyo var den japanske regeringschefen frikostig.

Han utlovade 250 000 ton matleveranser och dessutom läkemedel och annan humanitär hjälp till Nordkorea.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista