Brasiliens president besöker Kina

På fredagen, exakt 500 dagar efter sitt tillträde som Brasiliens president, reste Lula da Silva till Kina. De goda handelsrelationerna med Kina är en av få ekonomiska ljuspunkter som Lula kan peka på efter sina första 500 dagar vid makten.

President Lula da Silva reste i sällskap med sju ministrar, fem guvernörer och över 300 företagare till Kina.

– Gud vet, säger Lula med en djup suck när han sammanfattar sina första 500 dagar vid makten. Gud vet att jag led när jag inte kunde höja minimilönen mer. Jag valdes ju för att förändra Brasilien, men för att en verklig förändring ska vara möjlig, så måste vi också vara beredda till umbäranden.

Negativ tillväxt
Det var ett betydligt mer dämpat tonfall än när Lula i valkampanjen segervisst lovade att skapa 10 miljoner nya jobb. Men att få den brasilianska jätten att vakna har varit svårare än vad den gamle fackförbundsledaren har kunnat föreställa sig.

Hans första år visade till och med upp negativ ekonomisk tillväxt, ökad arbetslöshet och minskad industriproduktion.

De enda ljuspunkterna har varit att man fått bukt med inflationen och att jordbruksexporten till Kina har mer än fördubblats.

”Tuffaste tiden över”
Lula försökte ändå ge ett positivt budskap. Han menade att de första 500 dagarna har han fått det tuffa jobbet gjort, det som betyder impopulära åtgärder som inte alla förstår är nödvändiga.

– Men, sa han, det jobbet är nu till största delen gjort och lovade han, vi kommer snart att se det positiva resultatet.

Resan till Kina kan bli en bekräftelse. Den mer än fördubblade jordbruksexporten till Kina har lett till minskad arbetslöshet på landsbygden.

Resan syftar till att öppna upp den kinesiska marknaden också för brasilianska industriprodukter och kan kanske bli den impuls som kan få även industrin att börja växa på nytt.

Men Kinaresan ingår också i Lulas mer övergripande plan att skapa ett handelsblock baserat på de stora länderna i den tredje världen, något som optimisterna beskriver som ett första steg mot en ny ekonomisk världsordning.

Förtroende trots allt
Även om den bubblande optimism som fanns när Lula valdes nu har dämpats betydligt, så har de flesta brasilianare fortfarande förtroende för honom, också de som demonstrerar mot regeringens politik.

Brasilianarna vet att deras land är svårt att styra och de litar på Lulas politiska vilja. Hans egen fattiga bakgrund är den bästa garantin för det. Åtminstone än så länge.

Men om de utlovade förbättringarna fortsätter att dröja, så kan känslan av att ha blivit lurad slå rot och då räcker det kanske inte längre med att rida på den sympati som hans egen historia fortfarande väcker.

Lars Palmgren, Rio de Janeiro
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".