LRF-ordföranden slåss för sin framtid

Bonderörelsen LRF:s ordförande Caroline Trapp tar i veckan strid för att få sitta kvar. Förbundets valberedning har krävt att LRF-stämman ska avsätta Trapp mitt i hennes mandatperiod. I Ekots lördagsintervju förklarade Caroline Trapp varför hon slåss för att få sitta kvar.

– Jag avgår inte utan att förstå vad det här gäller. När jag försökt att förstå vad det gäller så har min övertygelse om att jag ska vara kvar, växt, säger Caroline Trapp.

När LRF, en av Sveriges mäktigaste lobbyorganisationer, nu skakas av interna strider är det inte alldeles lätt för utomstående att få en klar bild av orsakerna.

Strid om förändringar
Bland ingredienserna finns en kritik mot Caroline Trapps ledarstil och en omdiskuterad vd-tillsättning.

De jordbrukspolitiska frågorna verkar spela en underordnad roll. Men enligt Caroline Trapp handlar striden också om hennes inriktning.

– Ja, jag tror att det i grunden handlar om att jag har velat förändra, säger hon.

Det Caroline Trapp har velat förändra är LRF:s framtoning. Som ordförande har hon velat tvätta bort den traditionella bilden av bonderörelsen som gnällspikar och svartmålare.

Trapp hävdar nu att hennes motkandidat Staffan Danielsson stöds av en opinion som vill tillbaka till det gamla, även om detta inte sägs rakt ut:

– Jag menar medan vi svartmålade så talade vi inte om att vi själva gjorde det, naturligtvis inte. Förväntningarna på Staffan tror jag är starka åt att ta upp det traditionella sättet att arbeta som LRF har haft.

Självkritisk
Caroline Trapp medger också brister i sitt eget ledarskap.

– Jag har också gjort fel och är självkritisk på en rad punkter, säger hon.

Om Caroline Trapp lyckas besegra kritikerna och vinna omröstningen på stämman. Är då hon, alltså den striden har handlat om, verkligen rätt person att försöka ena bonderörelsen igen?

– Ja för mig personligen finns det inga problem med detta. Jag tycker att det är bra att man har olika uppfattningar. Och jag samarbetar gärna med dem som är mina kritiker, säger Caroline Trapp.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista