Manmohan Singh.

Indien har fått ny regering

I Indien svors den nya regeringen in på lördagen. Den nye premiärministern Manmohan Singh lovar att fortsätta de ekonomiska reformerna.

Den senaste veckans politiska drama i Indien är över, åtminstone för den här gången. Den 71-årige ekonomen Manmohan Singh svors in som premiärminister på lördagen, liksom hans 65 ministrar. Regeringen domineras av medlemmar av Sonia Gandhis kongressparti, men har också medlemmar från vänsterpartier och regionala partier.

Ekonomiska reformer
Den nya regeringen utlovar fortsatta ekonomiska reformer, men reformer med vad man kallar ett ”mänskligt ansikte”.

Till skillnad från den avgående hindunationalistiska regeringen säger Singh att vinstgivande statliga storföretag inte ska privatiseras. Däremot är utländska investeringar fortsatt välkomna. Större emfas ska läggas vid att förbättra böndernas villkor.

I regeringsförklaringen sägs också att bra relationer med USA är högt prioriterade, liksom avspänning med ärkefienden och grannen Pakistan.

Första icke-hinduiske ledaren
Manmohan Singh själv är sikh, en liten religiös minoritet i Indien. Han föddes i Pakistan men familjen flydde i samband med delningen av Indien 1947. Singh är Indiens första icke-hinduiske regeringschef.

Kongresspartiet har dominerat Indiens moderna politiska historia och återkommer nu till makten efter åtta års frånvaro.

Sonia Gandhi såg glad och nöjd ut vid dagens ceremoni i presidentpalatset. Hon chockade tidigare i veckan sina anhängare genom att tacka nej till premiärministerposten och i stället utse sin nära allierade Singh. Men hon förblir partiledare och väntas ha stort inflytande bakom kulisserna.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".