Mp säger nej till delad föräldraledighet

Miljöpartiet säger nej till kvoterad föräldraförsäkring. Det beslutade partiets kongress på lördagseftermiddagen. Kongressen gick alltså emot partiledningen.

Partiledningen ville gå på LO:s linje om att pappan ska ta ut minst fyra månaders föräldraledighet. Men kongressen sa nej.

Stefan Nilsson var en av dem som talade för förslaget i debatten.

– Kvinnornas möjligheter på arbetsmarknaden påverkas oerhört mycket av att arbetsgivarna utgår från att de kommer att ta ut nästa all föräldraledighet, sa han.

LO:s förslag
Stefan Nilsson hade partiledningen bakom sig i förslaget om att dela på föräldraledigheten mellan mamman och pappan.

Mamman skulle få fyra månader, pappan fyra och sedan skulle föräldrarna dela på de resterande. Förslaget lanserades av LO för en tid sedan och bland andra språkröret Maria Wetterstrand står bakom det. Men Jörgen Skörsemo höll inte med.

– Här har vi olika grundsyn. Jag tycker inte att det är markanden som ska styra hur vi ska fördela föräldraledigheten i min familj. Än så länge är det kvinnan som föder barn, men vi kanske ska kvotera det också så att mannen har rätt att föda vartannat barn, jag vet inte, sa han.

Även Karin Tomasson såg nackdelar med en kvoterad föräldraförsäkring.

– Innan man börjar kvotera fler månader så ska man se till att alla har samma ekonomiska förutsättningar att vara föräldralediga och så är det inte idag. Det gäller bland annat studenter, arbetslösa, egenföretagare, frilansare et cetera. Det gäller både kvinnor och män, sa hon.

Besviken partiledning
Förslaget om kvotering av föräldraförsäkring avslogs med röstsiffrorna 68 - 56.

Yvonne Ruwaida som står bakom partiledningens förslag är besviken.

– Jag tror att i den här frågan så är alla den viktigaste delen för många hos oss att barnen har mycket tid med föräldrarna. Det man har varit rädd för det är att man inte kan utnyttja all föräldraförsäkring om den delas i tre delar, säger hon.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista