Småskulder resurskrävande för fogden

Myndigheter hamnar ofta hos kronofogden på grund av småbelopp som de missat att betala i tid. Dessa ärenden vill kronofogden helst slippa. Vägverket hamnade i kronofogdens register för en skuld till Posten på två kronor och sextio öre.

– Det kan ju synas lite gnidigt men den här rutinen sker ju per automatik för att få så hög effektivitet som möjligt. Vi har ju väldigt många kunder och det gäller att sköta det här på ett effektivt sätt och då kan man ju få effekten att väldigt små skulder går till indrivning, säger Postens presschef, Mattias af Geijerstam.

Små belopp blir stora
2 kronor och 60 öre, 3 kronor och 67 öre, 4 kronor är exempel på små belopp som gjort att betalarna hamnat i kronofogdens register. Det sker automatiskt i många fall, så snart sista betalningsdagen passerat.

Till skuldbeloppet läggs då också flera avgifter till kronofogden och till det inkassoföretag som kontrollerar betalningarna.

Dessutom tillkommer eventuell skuldränta som gör att skulden på några få kronor snabbt blir flera hundralappar.

Svårt stryka skulder
Hos kronofogdemyndigheten tar småärendena tid och resurser och det vore bättre att slippa dem, säger informatören Åke Lundholm.

– Ja, vi har ju lämnat in ett förslag om att själva få gallra skulder under 25 kronor. Det lämnade vi in till finansdepartementet för några år sedan. Rent moraliskt sett ska alla skulder betalas.

– De här småbeloppen är ofta en ränta. Man har alltså betalt sin skuld men sedan resterar en ränta på några kronor. Då kan man ju anse att det är rimligt att man slipper betala det. Speciellt när man tror att man har betalt hela sitt belopp, säger Åke Lundholm informatör hos kronofogden.

Det är inte bara att stryka en skuld för att den är liten, tycker man på Posten.

– Bryter man ut det enskilda ärendet är det klart att man kan resonera så men på totalen så tycker jag att vi ändå har ett ansvar att se till att vi får betalt i tid. Då måste vi också ha effektiva processer för det, säger Postens presschef, Mattias af Geijerstam.

Även om det tar resurser hos fogden?

– På totalen så tror jag att det lönar sig för alla inblandade, säger han.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Research Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista