Premiärminister Paul Martin.

Kanadas parlament upplöst

Uppdaterad 08:56
I Kanada kommer premiärminister Paul Martin senare på söndagen formellt begära att parlamentet upplöses. Beskedet kom sent på lördagskvällen. Enligt kanadensiska medier kommer val att utlysas till den 28 juni.

Därmed inleds en fem veckor lång valkamp som väntas bli ovanligt tuff och jämn, och som kommer i skuggan av en omfattande korruptionsskandal;

Det ser ut som det regerande liberala partiet för första gången på ett decennium har anledning att vara skrämda. Det kommer att blir flera hårda strider runt om i landet, säger politiske kommentatorn David Mitchell till kanadensiska radio-, och tv-bolaget CBC.

Korruptionsskandal
Ilskan mot regeringen är stor. Enligt en opinionsundersökning som publicerades på lördagen, har liberalerna backat i alla Kanadas provinser. Det beror bland annat på impopulära provinsregeringar i bland annat i Ontario och Quebec.

Men en huvudanledning är en omfattande korruptionsskandal där det avslöjats att hundratals miljoner kronor av statliga medel har hamnat hos reklambyråer med kopplingar till liberalerna.

Även om det fortfarande finns en hel del oklarheter om vem som är skyldig till vad i skandalen, så anser nästan två av tre tillfrågade kanadensare i en mätning gjord för tidningen Globe and Mail, att det liberala partiet är korrupt och att det inte förtjänar att vinna valet.

Samtidigt tror drygt 70 procent att liberalerna ändå kommer att behålla makten. Förhoppningen tycks vara att de förlorar sin majoritet i parlamentet och tvingas bilda en minoritetsregering.

Svagt motstånd
Motståndet betraktas som tämligen svagt. Det består av ett nybildat konservativt parti, som är en sammanslagning av två högerpartier, NDP som brukar beskrivas som socialdemokratiskt och separatistpartitet från franskspråkiga provinsen Quebec.

Alla väntas de visserligen vinna röster från liberalerna, men det är tveksamt om det räcker för ett regimskifte.

Kritiker inom liberalerna anser att Martins beslut är att utlysa val just nu är chansartat.

På grund av korruptionsskandalen riskerar andra viktiga frågor att komma i skuggan i valkampen. Det handlar bland annat om skattepolitiken, förhållandet till den stora grannen söder USA och handelspolitiken. Men också frågor om abort och homosexuellas rätt att gifta sig väntas komma upp under den intensiva valrörelse som nu inleds i Kanada.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".