Peter Eriksson om regeringssamtalen

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson ville på lördagen varken bekräfta eller dementera att det pågår samtal om ett regeringssamarbete mellan honom och statsminister Göran Persson. Men på söndagen ger Peter Eriksson en kommentar.

– Vi förhandlar inte om något regeringssamarbete, det gör vi inte.

Nej, men det var inte frågan - har ni samtalat, har du tagit upp den frågan?

– Nej jag kan nog bara säga att vi för i vart fall inga förhandlingar om ett regeringssamarbete. Vi diskuterar framför allt politiska sakfrågor.

Förnekar du att det pågår samtal eller att ni har fört upp den här frågan om regeringssamarbete?

– Nej, jag vill inte gå in i detalj om vad vi pratar om över huvudtaget. Jag tycker inte att det är riktigt schysst. Vi för diskussioner om alla möjliga saker och jag vill inte referera med andra vad vi har sagt till varandra, för det ska vi iså fallgöra samtidigt och sitta bredvid varandra. Det blir väldigt konstigt annars.

Vad händer om Göran Persson säger nej - om de här samtalen inte leder till någonting?

– Ja det är ju bra om det leder till någonting. Det är enklare om vi blir överens om en linje, oavsett vad det blir för en linje, därför att annars är det risk att det blir lite kalabalik och det blir förändringar som den vi såg efter valet 2002 och det skulle jag helst vilja undvika.

Det kan ju leda till en regeringskris om ni ställer ett ultimatum som ni får nej på?

– Ja det kan ju i alla fall bli ett parlamentariskt besvärligt läge och det tycker jag är en viktig anledning till att man ska försöka göra det här i god tid titta och diskutera och se vad som är den bästa situationen långsiktigt för de här partierna, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista