Få vill rösta på småpartier i EU-valet

Det nya EU-kritiska partiet junilistan skulle få fler röster än kristdemokraterna om det vore val till EU-parlamentet i dag. Men ingen av dem hamnar över fyraprocentspärren för att få komma in i parlamentet. Det framgår av en Sifo-undersökning som publicerades i flera morgontidningar på söndagen.

Resultatet gläder trots det junilistans grundare Nils Lundgren.

– Min poäng är den att de partier som har funnits i årtionden, centern har funnits i över 100 år, de är på väg neråt. Vi som har funnits i tre månader är på väg uppåt, så tolkningen är inte den att vi inte kommer in, utan det är att vi är på väg mot goda siffror i det här valet, säger han.

Bättre val för större partier
Sifo har frågat svenskar om vilket parti de skulle rösta på om det vore val till EU-parlamentet i dag.

För socialdemokraterna och moderaterna ser det ut att bli ett betydligt bättre valresultat den 13 juni än vid förra EU-valet 1999.

Enligt Sifos siffror får socialdemokraterna 35,9 procent. Det är 10 procentenheter bättre än förra valet. Moderaterna får 24,7 procent, vilket är en uppgång med 4 procentenheter.

Däremot riskerar alla andra riksdagspartier göra ett sämre EU-val än för fem år sedan.

Mindre partier tappar väljare
För centern och kristdemokraterna som får 4,4 respektive 2,6 procent innebär det att man åker ur EU-parlamentet, eftersom man behöver minst 5 procent för att komma in i parlamentet.

Värst är läget för kd som har förlorat nära två tredjedelar av sina väljare sedan förra EU-valet 1999. Bland annat har man tappat till det nya EU-kritiska partiet junilistan, som enligt Sifos mätning skulle få 3,4 procent i EU-valet.

Även miljöpartiet riskerar att förlora ett av sina två mandat. Men ännu är inte valet förlorat anser miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt.

– Det är trots allt tre veckor kvar till EU-parlamentsvalet och valrörelsen har inte kommit igång än. När den kommer igång så tror jag att vår kritik mot EU har mycket större acceptans ute bland väljarna. Och får vi väljarna att gå och rösta så kommer vi att öka fram till valet, säger han.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista