Oro för fortsatt höga oljepriser

Oron för att dyrare olja och bensin ska bromsa världskonjunkturen håller i sig. De oljeproducerande staterna inom OPEC har efter ett möte i Amsterdam nu i helgen, inte tagit något formellt beslut om att öka sin oljeproduktion trots påtryckningar från bland andra USA.

Ett beslut om att öka produktionen av råolja kommer nu att dröja till den 3 juni då OPEC-länderna möts i Beirut i Libanon. Innan dess är det mycket som talar för att råoljepriset kommer att ligga kvar på rekordhöga nivåer; runt 40 dollar per fat för den olja som handlas på oljemarknaden i USA.

Oron för vad det höga oljepriset kan ställa med är både politiskt och ekonomiskt. Problemen diskuteras just nu av finansministrarna från de sju största industriländerna, den så kallade G7-gruppen, under ett pågående möte i New York.

Vill undvika oljekris
Frågan för G7:s ministrar är vad de kan göra för att undvika en oljechock i stil med det som inträffade under 1970-talet och som då fick stora effekter på världskonjunkturen.

Några OPEC-länder, inte minst Saudiarabien, har i princip redan lovat att öka sin oljeproduktion, medan Venezuela anser att det höga oljepriset i första hand inte beror på vad OPEC producerar, utan på andra problem som är både tekniska och psykologiska.

Det tror också flera oberoende oljeexperter tror på.

Obekvämt för USA
Det handlar till exempel om risk för flaskhalsar i oljeraffinaderier som producerar bensin och diesel.

Det handlar om oljebolag som behöver öka egna oljelager, men också om spekulationsaffärer med oljemäklare som handlar med terminskontrakt och som påverkas av det oroliga läget i Irak.

Till det kommer att ett högt oljepris är politiskt obekvämt inför ett presidentval i USA. Det kan i sin tur påverka konjunkturen både där och i omvärlden.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".