Miljöpartiets kongress avslutad

Miljöpartiets kongress i Ronneby avslutades på söndagen. Trots att kongressen gick emot partiledningen på flera punkter så var språkröret Peter Eriksson ändå nöjd när han höll sitt tal till partiet.

– Ja jag tycker att vi idag är ett mycket starkare och mer harmoniskt parti än vad vi har varit på väldigt länge. Det känns som att vi är lite mognare också. Det tas bara en del konstiga beslut som man måste förklara (skratt). Det allra mesta är väldigt bra och positivt, sa Peter Eriksson i sitt tal.

Språkröret Peter Eriksson tycker att partiet har växt. En del av de konstiga beslut som han refererar till är förmodligen det om att kongressen i Ronneby beslutade om att endast ett statligt monopol ska få sälja cigaretter och snus och att statligt anställda inte ska kunna tjäna mer än ett visst maxbelopp.

Flera bakslag för partiledningen
Kongressen sa också nej till tillväxt, att partiet inte längre eftersträvar någon sådan och att utbyggnaden av 3G-nätet ska stoppas och att befintliga master ska släckas ner.

Kyrkan ska fråntas sin vigselrätt, kongressen tog tydligt ställning för könsneutrala äktenskap. Däremot tog inte grön ungdom inte gehör för sitt krav om polygami eller polyamori, vilket betyder att två eller flera människor ska få leva ihop och älska varandra samtidigt.

Mer allvarliga bakslag för partiledningen var den om att kongressen inte gick med på att införa kvoterad föräldraledighet. Mamman och pappan ska få bestämma själva även i fortsättningen.

Partistyrelse utan Amin
På förmiddagen beslutade kongressen också om den nya partistyrelsen.

Jabar Amin som förra året valdes in, trots att han inte var föreslagen, fick i år inte vara med. Men han var ändå inte besviken.

– Jag är glad över att vi fick så många bra killar och tjejer, säger han

Du har ju tidigare utpekats som en av de största kritikerna mot samarbete med regeringen, hur har det spelat in tror du?

– Ja det har spelat in en del, men nu får vi in många kritiker i alla fall och det är jag glad för.

Även kritikerna gav det populära språkröret Peter Eriksson stående ovationer i hans avslutningstal, där han uppmanade svenskarna att rösta i valet till EU-parlamentet.

– Därför är det dags att ta upp den knutna näven ur fickan och greppa en valsedel. Ta gärna en med gröna namn. Där får du en bra och tuff miljöpolitik på köpet. Det behöver både du, Sverige och världen. Vi ses i vallokalerna, sa Peter Eriksson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista