"Befäl kände till tortyren av irakiska fångar"

I både USA och Storbritannien publicerades på söndagen uppgifter om att militära befäl var närvarande när irakiska fångar utsattes för misshandel och tortyr.

Washington Post skriver att USA:s högste befälhavare i Irak general Ricardo Sanchez var närvarande vid en del av de förhör i Abu Ghurayb-fängelset där fångar ska ha misshandlats. Tidningen har tagit del av dokument från en utfrågning kring övergreppen.

Den brittiska tidningen Independent on Sunday skriver att brittiska soldater i Irak systematiskt misshandlade och torterade en grupp fångar i närvaro av sin överordnade.

Tidningen har läst vittnesmål från fem irakier som berättar hur ett befäl övervakade när de blev misshandlade av soldater.

Den brittiska militärledningen har hela tiden hävdat att eventuell misshandel av fångar var enskilda soldaters egna initiativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista