Elbilar förbjuds ladda på färjor efter brand

"Efterfrågan på uppladdning ombord kommer öka"
2:03 min

Enligt dansk polis uppstod branden ombord på passagerarfärjan Pearl of Scandinavia i går i samband med att en elbil laddades på bildäck. Flera rederier förbjuder nu uppladdning av elbilar ombord, bland andra Viking Line där Dan Roberts är trafik- och säkerhetschef.

– Vi kommer att förbjuda laddning av elbilar. Just den här orsaken är helt klart utredd.

Drygt 650 personer var ombord på färjan Pearl of Scandinavia utanför Höganäs i Skåne när det började brinna på bildäck. Efter två timmar var branden helt släckt och ingen människa skadades.

Polisens tekniker har slagit fast att branden startade när en elbil stod på laddning och Danmarks Radio har talat med bilens ägare som berättar att bilen har konverterats till eldrift och att han hade dragit en förlängningssladd till ett uttag på bildäck.

Rederiet DFDS förbjuder tills vidare all uppladdning ombord tills de har fått exakt besked om vad som hänt.

Viking Line gör alltså likadant men trafik- och säkerhetschef Dan Roberts tror att efterfrågan på uppladdning kommer att öka.

– Inom några år kommer vi att ha ett ökat antal elbilar ombord som kanske i vissa fall önskar få ström.

I dag finns bara drygt 300 rena elbilar registrerade i Sverige. Men elbilarna väntas öka kraftigt, inte minst det som kallas laddhybrid, som kombinerar batteri- och förbränningsmotor, och som kan laddas med en sladd i väggen.

Branden på färjan understryker vikten av att tänka på elsäkerhet. Att utrustningen i bilen är godkänd och att det som ska vara jordat är jordat, säger Håkan Joëlson, ordförande i intresseorganisationen Elbil Sverige.

– Det hänger på att man rör sig med ganska stora energimängder. En del batterier får inte bli för varma till exempel.

Elbilen är på frammarsch. Hur ska man tänka efter en sådan här incident?

– Det måste självklart gå vidare. Det är bara att jämföra med andra bränslesorter – vi står inte med en cigarettfimp medan vi tankar en bensinbil.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".