Arabförbundet antog reformprogram

De 22 länderna i Arabförbundet antog på söndagen på ett toppmöte ett program för politiska, sociala och ekonomiska reformer i Mellanöstern. Men det finns ingen tidtabell för de tänkta reformerna, som därför kan dröja i många av länderna.

Det här programmet för mer demokrati i arabvärlden inleds med att reformerna skall genomföras med hänsyn till varje lands speciella kulturella och religiösa förhållanden och efter vars och ens möjligheter.

Visserligen har länderna lovat att genomföra reformerna, men den här skrivningen gör att varje arabledare kan hantera överenskommelsen som han vill. Ja, arabvärlden har åtminstone än så länge bara manliga ledare.

Kontroversiellt program
Dokumentet talar bland annat om att aktivera medborgarna politiskt, att respektera yttrandefriheten och att ge kvinnorna en större roll i samhället.

Det här är mycket kontroversiella frågor i många, för att inte säja i flertalet, av länderna. I de mest konservativa arabstaterna, som till exempel Saudiarabien, är det här saker som det till och med kan vara farligt att öppet plädera för.

Reformpaketets genomförande kan också försvåras av att initiativet till ett mer demokratiskt Mellanöstern kommer från USA och det har därför kritiseras för att vara påtvingat utifrån.

Reformarbetet kopplas också till att konflikten mellan arabländerna och Israel får en för arabvärlden acceptabel lösning och samma krav gäller Iraks framtid.

Besvärliga beslut
Resan fram till söndagens beslut har varit besvärlig för Arabförbundet. Det första toppmötet i mars avbröts innan det ens hade börjat. Det tog lång tid innan man kunde komma överens om att mötas igen.

Många arabledare brydde sig den här gången inte ens om att ta sig till toppmötet i Tunisiens huvudstad Tunis för att sätta sina namn under reformdokumentet, det fick deras underlydande göra istället.

Libyens ledare Muammar Kadaffi kom visserligen men han lämnade toppmötet redan på lördagen.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista