Undernärt barn omhändertogs

En ett och ett halvt år gammal flicka på Öland har omhändertagits av de sociala myndigheterna för att hon inte har fått tillräckligt med mat.

Flickan är svårt undernärd och vårdas nu på sjukhus i Kalmar. När hon togs dit vägde hon bara sex kilo.

Socialtjänsten i Mörbylånga har känt till problemen ända sen i höstas men det dröjde till i maj innan beslutet fattades om ett omhändertagande.

Göran Backrot är socialnämndens ordförande i Mörbylånga.

– Det är ju dels på grund av att modern till barnet inte vill söka vanlig traditionell sjukvård utan söker sig till alternativ sjukvård. Sedan fick vi kännedom om sjukvården i Kalmar som gjorde en anmälan till Mörbylånga kommun, säger han.

När var det?

– Det var för en och en halv vecka sedan.

Kommunen kände till problemen
Men att allt inte stod rätt till med flickan, det visste kommunen långt tidigare.

I november påbörjade socialtjänsten i Mörbylånga en utredning mot bakgrund av barnets hälsoproblem.

Men då mamman meddelade att hon ville söka alternativ vård, så nöjde sig kommunen med det. Det var inte förrän sjukvården i Kalmar hörde av sig för två veckor sedan med en ny anmälan, som socialtjänsten i Mörbylånga reagerade på nytt.

Mer kunde ha gjorts tidigare
Nu håller socialnämndens ordförande i Mörbylånga kommun, centerpartisten Göran Backrot med om, att kommunen kunde ha gjort mer tidigare.

– Man kunde ju naturligtvis ha gjort kontinuerliga besök, det hade man ju kunnat göra. Men i och med att hon fanns under vård på Vidarkliniken så bedömde vi ju att de skulle, eller man hade ju en överenskommelse med dem, att de skulle höra av sig när man avbröt det och därför så räckte det med att vi hade den kontakten.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".