Horst Köhler.

Ekonom Tysklands nye president

Den tidigare chefen för Internationella valutafonden, Horst Köhler valdes i dag till president i Tyskland. I sitt första tal pläderade han för en förändrng av Tyskland.

– Jag älskar det här landet, det har gett mig så mycket och nu vill jag ge något tillbaka, sa Horst Köhler i sitt första tal som president.

Ovanlig bakgrund
Pojken som med sju syskon kom till Tyskland som flykting vid världskrigets slut, utbildade sig till ekonom, blev tjänsteman och senare chef för internationella valutafonden, har gått den långa vägen fram till landets kanske förnämsta post.

Han är annorlunda än tidigare presidenter. Dels har han aldrig varit politiker, dels visade han i sitt ovanligt långa tal han även framöver vill förbli en ekonom som deltar i samhällsdebatten.

Möjlig opinionsbildare
Varför föder vi allt färre barn i Tyskland, tror vi inte på framtiden? sa Horst Köhler och beskrev sitt framtida Tyskland.

– Idéernas land är mer än diktarens och tänkarens, eller dygdernas Tyskland. Framtiden ligger i ett barnvänligare samhälle, sa han och efterlyste ekonomiska reformer.

Visserligen har presidenten, enligt den tyska författningen, till största delen bara representativa uppgifter, men om en president åtnjuter ett stort förtroende hos befolkningen kan han bli en opinionsbildande kraft.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista