Svårare för miljöåklagare efter HD-dom

Strax före jul kom en dom om miljöbrott i Högsta domstolen som har vänt upp och ned på brottsbekämpningen på miljöområdet. Domen är vägledande och har redan fått konsekvenser för hur åklagarna kan driva ärenden om utsläpp som förorenar miljön.

Ett företag orsakade ett utsläpp av 500 liter diesel. Företaget kallade in en saneringsfirma och därmed anser Högsta domstolen att företagets ägare ska gå fri.

Vice chefsåklagare Stefan Karlmark i Västerås drev åtalet i tingsrätt och hovrätt.

– Enligt min uppfattning är det ett förödande slag mot miljöbrottsbekämpningen. Domen ger en signal om att, bara man kan tro att det kommer till stånd en sanering, så kan man släppa ut i princip vad som helst, säger han.

Efter HD-domen har Göta hovrätt fattat samma beslut i ett liknande ärende. Lagen säger att man ska beivra ett utsläpp som orsakar förorening också när det finns en risk för skador på människa eller miljö, men med tillägget, som inte är av ringa betydelse.

– Den mängden olja som släpptes ut är ju tillräcklig för att förorena dricksvattnet för hela Västerås kommun under två hela dygn och det tycker inte jag är ringa, säger Stefan Karlmark.

Utsläpp av olja är bland de vanligaste brotten när det gäller förorening av miljön. Det finns flera domar i lägre instans där den åtalade har dömts till böter även om han vidtagit sanering. Saneringen leder sällan till att all olja kan avlägsnas.

– Man beaktade aldrig någonsin, före HD:s dom, en efterföljande sanering i sådana här resonemang. Så det är alltså ett nytänkande som Högsta domstolen kommer med, säger Stefan Karlmark.

HD-domen får nu konsekvenser för rättstillämpningen. Jörgen Lindberg, miljöåklagare i Göteborg, har redan avskrivit flera ärenden om oljeutsläpp där sanering skett i efterhand.

– Det finns ett par fall som avskrevs direkt som en följd av den här domen. Vi ser idag stora problem med de utsläpp som just sker av oaktsamhet eller slarv. I regel företar man någon form av saneringsåtgärder och det är just nu väldigt oklart om det är straffsanktionerat i de fallen, säger Jörgen Lindberg.

I oljehamnen i Göteborg har det på kort tid skett flera stora utsläpp av olja på olika platser. Det största av dem var på 600 000 liter bensin.

Hur kommer du att hantera dessa ärenden i ljuset av domen från Högsta domstolen?

– Vi har som jag ser det inte mycket val egentligen utan vi måste fortsätta att utreda den här typen av ärenden och försöka få dem igenom domstol. Vi får göra en bedömning av i vilken utsträckning den här HD-domen får betydelse för åtalsfrågan där. Domen i Högsta domstolen i december för tankarna lite grann tillbaka till 70- och 80-talets syn på miljöbrott. Det finns en risk att den vägen tillbaka är det som gäller i framtiden, säger Jörgen Lindberg, miljöåklagare i Göteborg.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista