Danskar fuskar med svensk folkbokföring

Fler och fler danskar folkbokför sig i Sverige men många av dem flyttar inte hit. I annonser utlovas danskar en adress i Sverige mot en betalning på 1 500 danska kronor i månaden. Enligt Helene Hedebris på Skatteverket i Malmö handlar det om rent fusk. (SR Halland)

– Här säljer man en folkbokföringsadress utan att personen bosätter sig i Sverige. Orsaken till det är att man ska kringgå annan lagstiftning, säger Helene Hedebris.

I annonsen, som nyligen publicerades i stort format i de danska tidningarna Urban Avis och Berlingske Tidene, står det att man kan få en adress i Sverige för bara 1 500 kronor i månaden.

I annonsen kan man också läsa att fördelarna med att vara svensk medborgare är att man betalar lägre skatt och kan köpa en bil för en tredjedel av vad den kostar i Danmark.

Enligt Helene Hedebris på Skatteverket stämmer det att en dansk som folkbokför sig i Sverige på det här sättet kan köpa en bil i Danmark billigare genom att man försöker kringgå en skattelagstiftning i Danmark. Enligt Hedebris är förfarandet vanligt.

– Vi kan konstatera att inflyttningen från Danmark har ökat markant under det senaste året. Vi kan också konstatera att, sedan vi började utreda de här inflyttningarna under hösten 2003 har vi kommit fram till att en tredjedel av de vi utreder inte bor i Sverige, säger hon.

När SR Halland ringde på annonsen fick vi beskedet att all kontakt ska ske via e-post. Vi skickade därför ett mejl men har inte fått något svar.

Enligt Helene Hedebris finns det mycket pengar att tjäna på den här typen av verksamhet.

Ofta handlar det om ett antal care of-adresser till små lägenheter som i de flesta fall ägs av en dansk. Adresserna finns framförallt i södra Sverige.

– På grund av närheten till Danmark så är det ju i Skåne. Vi har sett att inströmningen i början kom till Malmö. När Malmö började utreda och sätta stopp för det största missbruket så flyttade det till Landskrona. Därifrån har det flyttat vidare uppåt eller längre in i landet. Ju mer vi utreder och ju noggrannare vi är vid inflyttningarna desto mer flyttar problemet på sig, säger Helene Hedebris, regionexpert för folkbokföringen på Skatteverket i Malmö.

Thomas Melin, SR Halland
thomas.melin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".