Lars Leijonborg och Lars Ohly debatterade i Agenda.

EU-debatt om redan kända ståndpunkter

På söndagskvällen hölls en partiledardebatt inför Europaparlamentsvalet om tre veckor. Tv-debatten kom att handla mycket om ja eller nej till EU och hur ett EU-samarbete ska se ut.

– EU är det instrument vi har för att ta tag i de här utmaningarna och nej-partierna med Lars Ohly i spetsen står utan det här verktyget. Det tror jag väldigt många tycker är ganska märkligt, sa Lars Leijonborg, partiledare folkpartiet.

– Vi vill se ett annat samarbete. Men så länge vi är med så vill vi påverka det samarbete som finns. Och där finns nu förslag om att föra över mer makt till EU, ett militärt arbete som kommer att leda till ett gemensamt försvar, att man ska ha en president, en utrikesminister, en nationalsång, en nationaldag, ett motto. Allt det här är typiska tecken på en statsbildning och det är du för, kontrade vänsterpartiets Lars Ohly.

Varpå Leijonborg inte var sen att ropa: ”Det där har du hittat på”.

V och mp vill folkomrösta
Debatten om hur EU ser ut och vad EU ska göra är alltså en fråga som kommer tillbaka även i denna valrörelse. Både vänsterpartiet och miljöpartiet vill, liksom en del andra EU-länder, folkomrösta om den nya EU-grundlagen som håller på att arbetas fram.

– Massor av människor i andra länder ska få folkomrösta om det här, men svenskarna ska inte få folkomrösta. Jag tycker att det är fegt, sa Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör.

– Det är ingen fråga som avgörs nu i parlamentsvalet, det avgörs i svenska riksdagen och hör inte hemma i den här diskussionen inför EU-parlamentet. Så sprid inga felaktigheter om det, replikerade centerns Maud Olofsson.

Komplicerat tjänstedirektiv
En sakfråga som debatterades och som kommer att dyka upp ofta i denna valrörelse är frågan om tjänstedirektivet, som är så komplicerat och snårigt att regeringen tillsatt experter för att försöka få klarhet vad det innebär. Tjänstedirektivet kommer att bli verklighet först om tio år, åtminstone enligt Göran Perssons bedömning efter debatten.

Frågan handlar om vilka regler som ska gälla för anställda i tjänsteföretag som flyttar till andra EU-länder. Kritikerna säger att direktivet urholkar kollektivavtalen, förespråkarna säger att den gör det lättare att jobba i andra länder.

– Varför nu sätta klackarna i marken och vara livrädd för att vi ska få större frihet, som är bra för konsumenterna och bra för Sveriges löntagare, sa Lars Leijonborg.

– Att ett företag ska få agera på svensk arbetsmarknad med italienska regler som grund, är inte en bra vänsterpolitik, sa Lars Ohly med riktning mot Göran Persson.

– Jag vill inte ha ett EU som medverkar till att utveckla en underbudskonkurrens där de svagaste får mest stryk på arbetsmarknaden. Vi är oroliga för detta, bakom det här står hela fackförbundsrörelsen, svarade statsministern.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista