Israel drar tillbaka trupper från Rafah

Israel avbryter belägringen staden Rafah i den södra delen av Gazaområdet. Över 40 palestinier har dödats under den nästan veckolånga israeliska militära operationen i staden.

Under natten till måndag har de israeliska förbanden börjat dra sig tillbaka från Rafah, men trupperna kommer inte att lämna området utan stannar kvar längs gränsen mot Egypten.

Stoppa smuggling
Det var i början av förra veckan som israelerna gick in i Rafah för att bland annat stoppa den påstådda vapensmugglingen från Egypten.

42 palestinier dödades och flera hundra gjordes hemlösa då israelerna förstörde deras hus som påstods dölja tunnlar till Egypten. Hela den här aktionen har väckt starka internationella protester till och med från USA som vanligtvis brukar försvara Israel.

Jämförde med Nazityskland
Också inne i Israel har händelserna i Rafah väckt starka reaktioner och på gårdagens regeringsmöte gjorde justitieminister Yosef Lapid premiärminister Ariel Sharon rasande då han jämförde israelernas handlande med hur hans mormor behandlades av nazisterna i Tyskland.

Nu väntas en ny israelisk plan om reträtt från Gaza. Redan nästa söndag skall den tas upp i regeringen, säjer premiärminister Sharon.

Sannolikt blir det här en omarbetad version av den reträtt som Sharons Likudparti röstade nej till i början av månaden. Enligt den versionen skulle Israel lämna alla bosättningar i Gazaremsan och fyra bosättningar på Västbanken. Nu kommer antagligen en bantad version av den reträtten.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista